TEST GENETYCZNY - PAKIET ZDROWE JELITA

Dlaczego warto wykonać badania genetyczne a nie pakiet nietolerancji pokarmowych z krwi?

Test DNA Zdrowe Jelita

Celiakia,  czyli trwała nietolerancja glutenu oraz nietolerancja laktozy są chorobami uwarunkowanymi genetycznie, które możemy wykryć wykonując badania DNA.

Tylko badanie DNA da Ci odpowiedź:

  • Czy masz uwarunkowania genetyczne do celiakii i nietolerancji laktozy ?
  • Czy Twoi bliscy powinni się także przebadać ?
  • Czy powinieneś wykonywać regularne badania z krwi, aby zadbać o swoje zdrowie ?

Z kolei  drogie testy na nietolerancje pokarmowe IgG zależne, które kosztują nawet kilka tysięcy złotych,  tak naprawdę nie są rekomendowane przez specjalistów. Nie ma żadnych dowodów na to, że ich wyniki mają jakąkolwiek wartość.

Pakiet Zdrowe Jelita – najbardziej dokładne badanie popularnych nietolerancji pokarmowych

Aby mieć 100% pewność badanie celiakii powinno obejmować: haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03).

Z kolei badanie na nietolerancję laktozy powinno obejmować dwie zmiany w genie LCT – C/T(-13910) oraz G/A(-22018).

Odczynniki stosowane do wykonania naszego testu na celiakię posiadają certyfikat IVD. Dzięki temu mają Państwo gwarancję, że mogą być stosowane w diagnostyce medycznej. Nie wszystkie testy na rynku posiadają ten certyfikat ponieważ kontrola jakości jest kosztowna.

Jak wykonam pakiet Zdrowe Jelita?

Pakiet Zdrowe jelita możesz wykupić w naszym ośrodku, gdzie pobierzemy wymaz i wyślemy materiał do badania, a następnie zinterpretujemy otrzymany z laboratorium wynik i zalecimy odpowiednią dietę.  Cena pakietu: 497 zł.

Zadzwoń i umów się na badanie: +48 516 038 754.

Pakiet „Zdrowe Jelita” obejmuje badania w kierunku trwałych, czyli nie uleczalnych, nietolerancji pokarmowych: celiakii oraz nietolerancji laktozy.

Wiele problemów zdrowotnych takich jak: słaba odporność, częste infekcje wirusowe i bakteryjne, depresja, padaczka,  problemy z poczęciem dziecka, osteoporoza, niski wzrost, anemia, poronienia a nawet nowotwory mają swój początek w złym stanie jelit, spowodowanych nietolerancjami pokarmowymi.

Najbardziej niebezpieczną nietolerancją pokarmową jest celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu.

Niewykryta celiakia stanowi ogromne zagrożenie dla kobiet w ciąży i rozwijającego się płodu, gdyż spożywanie pokarmów zawierających te dwa składniki ma degenerujący wpływ na jelita, które się rozszczelniają, przez co kobieta nie przyswaja z pokarmów i suplementów witamin, minerałów i aminokwasów.

Jeśli matce brakuje tych składników odżywczych, brakuje też dziecku, co ma negatywny wpływ na jego rozwój fizyczny i psychiczny.

Co więcej – celiakia może być chorobą genetycznie uwarunkowaną – może więc cierpieć na nią i dziecko.

Pakiet Zdrowe Jelita – jak nietolerancja glutenu i laktozy mogą wpłynąć na Twoje zdrowie ?

Objawy trwałej nietolerancji glutenu mogą być łagodne lub bardzo gwałtowne.

U części osób będą występowały biegunki i wymioty, bóle brzucha…inni - nie będą odczuwali  praktycznie żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Warto jednak wiedzieć, że nawet jeśli celiakia występuje u Ciebie bez żadnych objawów, to i tak niszczy Twój organizm.

Jest to choroba autoimmunologiczna czyli taka, gdy układ odpornościowy nie działa prawidłowo. Każda nawet najmniejsza porcja glutenu prowadzi do tego, że organizm zaczyna niszczyć własne tkanki – w tym przypadku są to kosmki jelitowe czyli maleńkie wypustki w jelitach odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych.

Konsekwencje zaniku kosmków jelitowych są bardzo poważne, gdyż nie są wchłaniane nie tylko witaminy i mikroelementy z pokarmów czy suplementów,  ale też substancje czynne zawarte w lekach. Jeśli przyjmujesz jakieś leki, które wchłaniają się bezpośrednio w jelitach, to w tej sytuacji leczenie może być nieskuteczne.

 Skutkiem nieleczonej celiakii jest więc ogólne wyniszczenie organizmu. Organizm jest słaby, podatny na infekcje, które w dodatku trudniej się leczą.  U pacjentów z nieleczoną celiakią zakażenia wirusowe czy bakteryjne mogą  mieć bardzo poważny przebieg i doprowadzać do licznych powikłań.

Nieco mniej groźna dla zdrowia,  ale z kolei o wiele bardzo powszechna jest nietolerancja laktozy. Jej objawy to nie tylko bóle brzucha i wzdęcia po spożyciu produktów mlecznych ale też osteoporoza, spadek koncentracji, astma, egzema czy częste zapalenia zatok.

Nietolerancję laktozy ma nawet co trzeci Polak (37% osób), a o swojej celiakii nie wie aż 95% chorych.  Wszyscy Ci pacjenci narażają się na poważne konsekwencje zdrowotne, a ich układ odpornościowy jest wystawiony na ciężką próbę.

 

Pakiet Zdrowe Jelita – celiakia może współwystępować z nietolerancją laktozy

Obie nietolerancje mają swoje źródło w jelitach.

Wiele chorób, począwszy od problemów gastrycznych, przez zmiany skórne aż po na niepłodność czy nowotwory przewodu pokarmowego może mieć swój początek właśnie w nich. Nie bez powodu jelita nazywane są więc „drugim mózgiem”.

Przewlekły stan zapalny jelit prowadzi do zaburzenia równowagi w całym organizmie. Aby cieszyć się długotrwałym zdrowiem, powinieneś zatem zadbać o swój „drugi mózg”. Pomoże Ci w tym proste badanie DNA w kierunku nietolerancji pokarmowych.

Przy celiakii spożywanie glutenu powoduje reakcję autoimmunologiczną, czyli taką która skierowana jest przeciwko własnym tkankom. W jej wyniku dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych  z pożywienia.

Może to prowadzić do niedoboru enzymów trawiennych, między innymi enzymu laktazy odpowiedzialnego za trawienie laktozy, czyli cukru mlecznego. Nazywane jest to wówczas wtórną nietolerancją laktozy, która stosunkowo często występuje u osób z celiakią.

W tym przypadku nietolerancja laktozy może być odwracalna po wprowadzeniu ścisłej diety bezglutenowej i bezlaktozowej.

Dzięki wyeliminowaniu składnika toksycznego, jakim przy celiakii jakim jest gluten, kosmki jelitowe odbudują się i powróci prawidłowa aktywności enzymu trawiącego laktozę. Złe rozpoznanie przyczyny problemu może prowadzić do niepotrzebnej eliminacji z diety produktów mlecznych.