Glista ludzka (Ascaris lumbricoides hominis)  jest bardzo często, obok lamblii, Candidy i owsików, wykrywanym pasożytem.

Jest dość dużym robakiem obłym żyjącym w jelicie cienkim. Żywi się strawionym przez człowieka pokarmem, co często u nosiciela prowadzi do znacznych niedoborów składników odżywczych. Jaja glist mogą przemieszczać się wraz z krwią z jelit do płuc, oskrzeli, ale też do tchawicy i krtani, skąd odruchowo przełknięte dostają się do żołądka a potem znów do jelit. Do zarażenia dochodzi drogą pokarmową. Jaja glist  mogą znajdować się w glebie i wodzie, ale też na świeżych warzywach i owocach. Oczywiście, kiedy organizm jest silny, ma dobrą jakość enzymów trawiennych i kwasu solnego, sprawną mikrobiotę jelitową i szczelne jelita, to poradzi sobie z połkniętym jajem glisty czy innego pasożyta. Infekcja pasożytnicza się nie rozwinie. Niestety, coraz rzadziej spotyka się takie osoby.