8 pomysłów na sycące i zdrowe śniadania z jajek
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.
Jeśli już 2 godziny po jego zjedzeniu czujesz się głodny, oznacza, że zjadłeś nie to, co Ci służy.
Dlatego ważne jest by śniadanie zawierało składniki, które na długo dają uczucie sytości, a gwarantują to 2 podstawowe składniki śniadania: białka i tłuszcze, którym zawsze powinny towarzyszyć warzywa , zielenizna czy kiełki.
Jest to szczególnie ważne dla osób odchudzających się, z hipoglikemią, insulinoopornością, cukrzycą, chorujących na Hashimoto i inne choroby autoimmunologiczne.
Jak zauważycie, w przepisach praktycznie nie występuję pieczywo. Ponieważ jednak nie są one ortodoksyjnie ketogeniczne, dla osób, które nie potrafią bez niego żyć, a które nie chcą zbyt szybko schudnąć i nie mają zaburzeń gospodarki cukrowej, dopuszczalne jest spożywanie ½ – 1 cienkiej kromki chleba kasztanowego z masłem lub/i awokado. Ja kupuję go z piekarni Januszewscy w eco sklepach w internecie.
Ważne: wykonanie kompleksowego Testu Biorezonansowego , a w przypadku licznych dolegliwości także Testu na alergie i nietolerancje pokarmowe pozwala wykluczyć z diety produkty alergizujące lub źle trawione, co radykalnie i dość szybko poprawia stan zdrowia fizycznego i psychicznego, zalecza jelita, przyspiesza proces chudnięcia, bez wysiłku i liczenia kalorii.
Bazą tych śniadań są jajka. Jeśli masz alergię lub nietolerancję białka lub żółtka jaj, co możemy wykryć w Teście biorezonansowym, trzeba będzie je na czas jakiś wykluczyć. Ponieważ jednak jajko jest niezwykle wartościowym elementem diety, za czas jakiś będziemy w odpowiedni sposób je do niej ponownie wprowadzać.
Pragnę przypomnieć, że ważna jest jakość użytych produktów.
Czyli: jajka eco lub od kur grzebiących i karmionych naturalnie, w miarę możliwości ekologiczne warzywa, łosoś nie hodowlany, masło o zawartości 82 procent tłuszczu, oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.
Najlepsze awokado – Hass, ponieważ ma grubą skórę, nie musi być koniecznie ekologiczne.
Sałaty różnego typu zalecam w okresie, gdy możemy kupić je eco, nie pryskane i nie nawożone lub wyhodować sami.
Nie nalegam też na pomidory w sezonie jesienno – zimowo – wiosennym, można je wówczas zastąpić kiszonym ogórkiem lub białą rzodkwią.
Szczypior, kiełki, pietruszkę możemy hodować sami.
Śniadania na bazie jajek:
Nr 1 Jajka sadzone z dobrze wysmażonym boczkiem lub szynką szwarcwaldzką czy parmeńską, duszonym szpinakiem z czosnkiem, posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki lub ulubionymi kiełkami: rzeżucha, brokuł, rzodkiewka:
najpierw na małej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu smażymy boczek lub szynkę aż staną się chrupkie, wykładamy je na talerz, następnie na patelnię wrzucamy umyty lub mrożony szpinak i dusimy na tłuszczu aż zmięknie, doprawiamy go solą, pieprzem i wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku, wykładamy na talerz, patelnię przecieramy, wlewamy świeży tłuszcz i gdy będzie gorący wbijamy jajka, które doprawiamy; przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień; przekładamy na talerz, gdy białka będą dobrze ścięte; posypujemy posiekanym szczypiorkiem; możemy serwować z pomidorami.
Nr 2 Jajka sadzone ze szparagami:
zielone szparagi po umyciu i obcięciu twardych końcówek, polać oliwą, posolić i włożyć na około 20 minut do nagrzanego piekarnia; gdy będą prawie miękkie wbić na blaszkę 2 jajka, posolić i posypać pieprzem, zapiekać do ścięcia białka
Nr 3 Jajka sadzone z awokado i pomidorami:
jajka usmażyć na oliwie z oliwek lub maśle ghee tak by tylko białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne; na talerzu położyć obok jajek pokrojone w plasterki: ½ awokado i pomidora, posolić i posypać natką pietruszki.
Nr 4 Jajecznica z łososiem, awokado, pomidorami i szczypiorkiem:
na rozgrzany tłuszcz- roztopione, ale nie zbrązowiałe masło, wrzucić posiekanego, wędzonego łososia – 1 lub 2 plastry, krótko poddusić, dodać ½ połówki posiekanego awokado, a następnie szybko wbić jajka i delikatnie wymieszać, żeby białko dobrze się ścięło, ale żółtko było półpłynne, posypać na talerzu szczypiorkiem lub pietruszką lub kiełkami, podawać z pokrojonymi pomidorami.
Nr 5 Szakszuka: jajka, kiełbasa lub szynka wiejska z tłuszczykiem, cebula, pomidory, natka pietruszki:
Cebulę kroimy w cienkie piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy pod przykryciem kilka minut na małym ogniu aż zmięknie, następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i za jakieś dwie minuty, pokrojone w grube plastry pomidory, solimy je i pieprzymy, przykrywamy patelnię pokrywką i po około 2 – 3 minutach, gdy zmiękną, wbijamy jaja, które również solimy i pieprzymy; przykrywamy pokrywką do czasu aż białka się zetną. Na talerzu posypujemy natką pietruszki. Można podawać z kiszonym ogórkiem.
Nr 6 Jajecznica z szynką i szczypiorem:
Wiejską szynkę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz do zrumienienia, dodajemy posiekany szczypiorek i czekamy aż zmięknie, wbijamy jajka i dodajemy troszkę masła, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, serwujemy, gdy białka będą dobrze ścięte, a żółtka tylko lekko. Serwujemy posypane świeżym szczypiorkiem z pokrojoną rzodkiewką lub pomidorem.
Nr 7 Jajka na miękko z chlebem kasztanowym z awokado i natką pietruszki:
Jajka wrzucić do wrzącej wody i gotować 4 minuty, wybić do szklanki i wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną masła. Chleb posmarować masłem i awokado, posypać po wierzchu zieloną pietruszką, obłożyć pomidorem lub ogórkiem kiszonym lub rzodkiewką.
Nr 8 Jajka gotowane na pół miękko z sałatką z sałaty, awokado, pomidorów, czarnych oliwek i cebuli:
Jajka wrzucić do wrzątku i gotować około 3 minut, potem przekroić na połówki, podawać z sałatką: wymieszać sałatę, dodać pokrojoną w cieniutkie piórka 1/3 cebuli, cienkie plasterki z połówki awokado i plasterki jednego pomidora, oliwki bez pestek, posolić i popieprzyć do smaku, polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.