10 przyczyn cukrzycy
Na cukrzycę choruje dziś co piętnasty człowiek na świecie, a kilka milionów ludzi leczy się insuliną. Wiele przypadków ślepoty, amputacji i śmierci z powodów sercowo – krążeniowych spowodowanych jest przez tę chorobę.
Co to jest cukrzyca?
Cukrzyca to jedno z zaburzeń metabolicznych powodujących, że organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy we krwi.
A kiedy glukoza nie jest metabolizowana, poziom cukru we krwi wzrasta, co ma wybitnie negatywny wpływ na nasz organizm: spada poziom energii i odporność, pojawia się niewydolność nerek, serca i naczyń krwionośnych, nerwów i wzroku.
Cukrzyca, podobnie jak zespół metaboliczny, hipoglikemia to klasyczna mitochonriopatia. Czytaj więcej:
https://oczyszczanieorganizmubialystok.pl/co-to-sa-mitochondriopatie/
Cukrzycy z reguły towarzyszy rozrost grzybów Candida – stąd też niepohamowany apetyt na wszystko co słodkie – a w konsekwencji też liczne zakażenia bakteryjne .
Nawracające problemy z jelitami: wzdęcia, gazy, biegunki lub zatwardzenia, zakażenia układu moczowo – płciowego, problemy skórne, upośledzenie pamięci i myślenia. Czytaj więcej: https://oczyszczanieorganizmubialystok.pl/czy-mozna-wyleczyc-sie-z-grzybicy/
Jakie są rodzaje cukrzycy?
Cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna i cukrzyca typu 1 – nazywana dziecięcą – insulinozależna, która wydaje się być chorobą autoimmunologiczną, tzn. taką w której organizm atakuje sam siebie.
Cukrzyca typu 2 pojawia się u osób dorosłych, przeważnie otyłych, w wyniku złej diety i niezdrowego typu życia. Trzustka, obciążona nadmiarem spożywanych węglowodanów i skrobi, nie nadąża z dostarczaniem insuliny.
- przyczyn cukrzycy:
- dieta bogata w cukry proste i węglowodany: SŁODYCZE, soki kupowane w sklepie, napoje słodzone, dosładzane kaszki i chrupki śniadaniowe, pszenne pieczywo, makarony…
- mleko – spożywanie w dzieciństwie mleko może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, gdyż niektóre białka mleka wykazują powinowactwo do komórek trzustki, wydzielającej insulinę; w wyniku ich spożywania organizm wytwarza przeciwciała, które błędnie atakują i niszczą komórki beta trzustki
- grzybica wieloukładowa i infekcje pasożytnicze
- otyłość
- fluorki – fluoryzowana woda, pasty do zębów
- kofeina – zaburza normalny poziom cukru we krwi; wzmaga działanie glukagonu i adrenaliny, co sprawia, że wątroba uwalnia do krwiobiegu duże ilości cukru, tym samym powodując wzrost stężenia glukozy we krwi
- nadużywanie suplementów chemicznych: antybiotyków, betablokerów, statyn…, a więc zły stan mikrobioty jelitowej i związane z tym rozszczelnienie jelit, co skutkuje poniższym:
- niedobory określonych witamin i minerałów: witamin z grupy B, witaminy E i C, magnezu, chromu, wanadu
- brak ruchu
- stres
Czy można wyleczyć się z cukrzycy?
Cukrzycę uważa się dziś za nieuleczalną chorobę, a osoby na nią cierpiące skazane są do końca życia na przyjmowanie Metforminy i często też insuliny.
Z pewnością cukrzycy można zapobiegać, a dzięki kompleksowemu podejściu nowoczesnej medycyny naturalnej można – w wielu przypadkach – spowodować jej cofnięcie.
Niezbędne jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu i wykonanie biorezonansowego Testu Kompleksowego z Ekspres Scanem, który pozwala określić:
- wszystkie przyczyny istniejących dysfunkcji, by móc je skutecznie i konsekwentnie usuwać
- nietolerancje lub alergie pokarmowe
- niedobory witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych.
Usunięcie wykrytych pasożytów i innych toksyn, oczyszczenie narządów i tkanek, odbudowa mikrobioty jelitowej i celowane odżywienie organizmu wspieramy czytaj więcej: zabiegami bionicznymi. Ponadto zmiana diety i nawyków życiowych oraz wyciszenie stresu.
Oczywiście jest proces, który musi trwać. Nic w organizm nie dzieje się błyskawicznie. Potrzebny jest czas by z trybu choroby wejść w stan zdrowienia a wreszcie zdrowia.