Zdjęcie strzykawki i leków

10 przyczyn cukrzycy

Na cukrzycę choruje dziś co piętnasty człowiek na świecie, a kilka milionów ludzi leczy się insuliną. Wiele przypadków ślepoty, amputacji i śmierci z powodów sercowo – krążeniowych spowodowanych jest przez tę chorobę.

Co to jest cukrzyca?

Cukrzyca to jedno z zaburzeń metabolicznych powodujących, że organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy we krwi.

A kiedy glukoza nie jest metabolizowana, poziom cukru we krwi wzrasta, co ma wybitnie negatywny wpływ na nasz organizm: spada poziom energii i odporność, pojawia się niewydolność nerek, serca i naczyń krwionośnych, nerwów i wzroku.

Cukrzyca, podobnie jak zespół metaboliczny, hipoglikemia to klasyczna mitochonriopatia. Czytaj więcej:

https://oczyszczanieorganizmubialystok.pl/co-to-sa-mitochondriopatie/

Cukrzycy z reguły towarzyszy rozrost grzybów Candida – stąd też niepohamowany apetyt na wszystko co słodkie – a w konsekwencji też liczne zakażenia bakteryjne .

Nawracające problemy z jelitami: wzdęcia, gazy, biegunki lub zatwardzenia, zakażenia układu moczowo – płciowego, problemy skórne, upośledzenie pamięci i myślenia. Czytaj więcej: https://oczyszczanieorganizmubialystok.pl/czy-mozna-wyleczyc-sie-z-grzybicy/

Jakie są rodzaje cukrzycy?

Cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna cukrzyca typu 1 – nazywana dziecięcą – insulinozależna, która wydaje się być chorobą autoimmunologiczną, tzn. taką w której organizm atakuje sam siebie.

Cukrzyca typu 2 pojawia się u osób dorosłych, przeważnie otyłych, w wyniku złej diety i niezdrowego typu życia. Trzustka, obciążona nadmiarem spożywanych węglowodanów i skrobi, nie nadąża z dostarczaniem insuliny.

  1. przyczyn cukrzycy:
  • dieta bogata w cukry proste i węglowodany: SŁODYCZE, soki kupowane w sklepie, napoje słodzone, dosładzane kaszki i chrupki śniadaniowe, pszenne pieczywo, makarony…
  • mleko – spożywanie w dzieciństwie mleko może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, gdyż niektóre białka mleka wykazują powinowactwo do komórek trzustki, wydzielającej insulinę; w wyniku ich spożywania organizm wytwarza przeciwciała, które błędnie atakują i niszczą komórki beta trzustki
  • grzybica wieloukładowa i infekcje pasożytnicze
  • otyłość
  • fluorki – fluoryzowana woda, pasty do zębów
  • kofeina – zaburza normalny poziom cukru we krwi; wzmaga działanie glukagonu i adrenaliny, co sprawia, że wątroba uwalnia do krwiobiegu duże ilości cukru, tym samym powodując wzrost stężenia glukozy we krwi
  • nadużywanie suplementów chemicznych: antybiotyków, betablokerów, statyn…, a więc zły stan mikrobioty jelitowej i związane z tym rozszczelnienie jelit, co skutkuje poniższym:
  • niedobory określonych witamin i minerałów: witamin z grupy B, witaminy E i C, magnezu, chromu, wanadu
  • brak ruchu
  • stres

Czy można wyleczyć się z cukrzycy?

Cukrzycę uważa się dziś za  nieuleczalną chorobę, a osoby na nią cierpiące skazane są do końca życia na przyjmowanie Metforminy i często też insuliny.

Z pewnością cukrzycy można zapobiegać, a dzięki kompleksowemu podejściu nowoczesnej medycyny naturalnej można – w wielu przypadkach – spowodować jej cofnięcie.

Niezbędne jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu i wykonanie biorezonansowego Testu Kompleksowego z Ekspres Scanem, który pozwala określić:

  • wszystkie przyczyny istniejących dysfunkcji, by móc je skutecznie i konsekwentnie usuwać
  • nietolerancje lub alergie pokarmowe
  • niedobory witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych.

Usunięcie wykrytych pasożytów i innych toksyn, oczyszczenie narządów i tkanek, odbudowa mikrobioty jelitowej i celowane odżywienie organizmu wspieramy czytaj więcej: zabiegami bionicznymi. Ponadto zmiana diety i nawyków życiowych oraz wyciszenie stresu.

Oczywiście jest proces, który musi trwać. Nic w organizm nie dzieje się błyskawicznie. Potrzebny jest czas by z trybu choroby wejść w stan zdrowienia a wreszcie zdrowia.