CO TO JEST ODPORNOŚĆ?

Medycyna informacyjna postrzega odporność jako duży, złożony system, którego zadaniem jest ochrona przed wszystkim, co może nam szkodzić.

Od czego zależy odporność?

Jej jakość związana jest ściśle z:

  • obciążeniem organizmu toksynami: metale, pestycydy, mikroplastik, toksyny z jelit, toksyny metaboliczne…
  • obecnością pasożytów i mikroorganizmów: bakterie, wirusy, grzyby
  • infekcjami  przede wszystkim pochodzenia wirusowego, gdyż to przede wszystkim wirusy blokują wszystkie reakcje odpornościowe
  • stanem mikrobioty jelitowej
  • stanem śluzówek jelit i układu oddechowego
  • niedoborami określonych substancji odżywczych
  • psychiką.

Zaburzenia odporności są przyczyną prawie każdej choroby, z wyjątkiem tych, u których podłoża leżą wady genetyczne.

Co odpowiada za odporność ?

Za odporność odpowiada wiele organów: śledziona i szpik kostny, gdzie wytwarzane są przez podział z komórek macierzystych komórki odpornościowe, grasica i cały układ limfatyczny, w tym węzły chłonne, migdałki i kępki Peyera wokół jelit lub w wyrostku robaczkowym, gdzie następuje ich dalszy rozwój.

Aby komórki odpornościowe były dobrej jakości, musimy mieć zdrowe kości, tj. wolne od toksyn i ognisk zakaźnych.

W wątrobie powstaje wiele substancji koniecznych do zajścia reakcji odpornościowych – są to białka dopełniacza prowadzące do rozpadu toksyn i mikroorganizmu.

Co ma wpływ na odporność?

Aby układ odpornościowy mógł właściwie funkcjonować potrzebuje materiałów budulcowych w postaci: białek, aminokwasów, witamin, minerałów. Są one potrzebne m.in. do budowy komórek odpornościowych, produkcji przeciwciał i substancji antybakteryjnych na błonach śluzowych.

Dlatego ogromne znaczenie ma stan całego przewodu pokarmowego – jeśli uszkodzona jest wyściółka jelit substancje odżywcze są słabo wchłaniane, a w przypadku ich nieszczelności, duża ich ilość po prostu ucieka.

Przyczyną złego stanu jelit jest przede wszystkim: dysbioza jelitowa i dieta -spożywanie pokarmów wywołujących stany zapalne jelit: cukru, msuplementa, zbóż i innych.

Jednym z zaburzeń odporności jest jej osłabienie, zwane immunosupresją.

Charakteryzuje się:

  • nawracającymi infekcjami dróg oddechowych, jamy ustnej lub ucha środkowym
  • mogą pojawiać się objawy skórne, takie jak: krosty, zmiany ropne
  • nawracające stany zapalne dróg moczowo – płciowych
  • powtarzające się biegunki, nudności, spowodowane przez enterowirusy czy enetrobakterie
  • wrażliwy żołądek, częste tzw. grypy żołądkowe
  • skłonność do chorób autoimmunologicznych
  • alergie wziewne, pokarmowe i kontaktowe.

Obniżona odporność ma też negatywny wpływ na układ nerwowy, który zaczyna być atakowany przez wirusy i bakterie, co powoduje jego uszkodzenie i powstawanie procesów neurodegeneracyjnych i problemów psychicznych.

Jak widać komputerowe testy biorezonansowe są niezbędnym warunkiem rozpoczęcia procesu naprawy odporności. Czytaj więcej: https://oczyszczanieorganizmubialystok.pl/testy-kompleksowe/

Tylko odkrycie wszystkich przyczyn zmniejszających odporność i ich sukcesywne usuwanie jest podstawą osiągnięcia sukcesu – tzn. wzmocnienia odporności na choroby.