Produkty spożywcze najmniej i najbardziej zanieczyszczone pestycydami i chemią.

Environmental Working Group jest amerykańską organizacją niezależną non profit stawiającą sobie za cel ochronę ludzkiego zdrowia i środowiska. Jej misją jest pomaganie ludziom, by mogli żyć zdrowiej.

Co roku EWG publikuje dwie listy, które zawierają płody rolne najbardziej i najmniej zanieczyszczone pestycydami, w ten sposób są też one uszeregowane.

BRUDNA CZTERNASTKA z 2016 roku. Produkty zanieczyszczone, należy dokonywać zakupów z plantacji ekologicznych:
1. Truskawki
2. Jabłka
3. Nektarynki
4. Brzoskwinie
5. Seler
6. Winogrona
7. Wiśnie
8. Szpinak
9. Pomidory
10. Papryka
11. Pomidory cherry
12. Ogórki
13. Jarmuż
14. Ostre odmiany papryki

CZYSTA PIĘTNASTKA – produkty najmniej zanieczyszczone pestycydami i chemią:
1. Awokado
2. Kukurydza
3. Ananasy
4. Kapusta
5. Cebula
6. Szparagi
7. Mango
8. Papaje
9. Kiwi
10. Groszek
11. Bakłażany
12. Melony miodowe
13. Grapefruity
14. Melon kantalupa
15. Kalafior

Comments are closed.